• a12
  • a2222
  • a55
  • a14

Bisevo-sziget, Kék barlang

A kis, 5,8 km2, területű, összesen 19, rendkívül szerencsés lakossal rendelkező sziget Vistől kb. 5 km-re található. Komizáról egy napos kirándulásokat szerveznek ide. A sziklás szigeten számos barlang található, melyek közül a leghíresebb az egyedülálló, lenyűgöző Kék barlang (Modra Spilja). Kb. 10-13 óra között (ez persze változó) a Kék barlang a tenger alatti átjárón behatoló fénysugarak következtében csodálatos kékes-ezüstös megvilágítás alá kerül. A Kék barlang kizárólag hajón érhető el. Méreteit tekintve 18 méter hosszú, 6 méter mély, és 6 méter magas, de a barlang bejárata csak 1,5 méter magas, és 2,5 méter széles.

Stiniva-öböl

Pisko Polje után balra fordulva egy földes út visz csodálatosan szép öbölhöz. A fél órás, meredek út fárasztó lehet ugyan, de megéri megtenni! Itt csodálatos környezetben lehet úszni, fürödni, és a környéken felfedezőútra indulni.

Komiza

A Hum domb lábánál elterülő kis településnek 2500 lakosa van, a tengeri összeköttetést Splittel Komiza biztosítja. A település minőségi szállásokat, kulturális, és történelmi épületeket kínál. Báját a kőházak, és a szűk utcácskák is fokozzák. Több "földi", és tengeri sport kipróbálására is lehetőség van. Komizához közel főleg kavicsos standok (pl. Gusarica, Velo zalo, Nova posta) vannak, amelyek remekek.

A Krka Nemzeti Park

(A hajó kikötője mellett található)

A Krka Nemzeti Park fő látványossága a nagy vízesés a Skradinski buk. A nagy vízesés több kisebb-nagyobb vízesésből áll. A Skradinski buk 400 méter hosszú és 100 méter széles területet foglal magában. Itt 17 vízesés található. A vízesés legmagasabb és legalacsonyabb pontja között 48 méter színtkülönbség van. Ez Európa egyik legszebb mészkő vízesése. Átlagos áramlási sebessége 43 m3 télen, 18 m3 nyáron. Érdemes fürdőruhával érkezni a Krka Nemzeti Parkban mert itt a nagy vízesés medencéjében fürdeni is lehet. 

A vízeséstõl a kis hídon továbbhaladva egy néprajzi kiállításhoz érkezünk. Itt mûködõ malmot, kukorica õrlõt, mosókosarat és szövõszéket találunk, ehetünk a helyi bisztróban és begyûjthetünk néhány Krka-i szuvenírt.

A Visovaci ferences kolostor

A Visovaci ferences kolostor nagy vízesés feletti kikötõbõl érhetõ el. A kolostor egy kis szigeten található, ahova csak a Krka Nemzeti Park által szervezett túrán keresztül juthatunk el. A kolostorban egy kis múzeum található, ahol angol nyelven kalauzolnak végig a látnivalókon.

Primosten

Primoštent leginkább a saját nevével lehetne jellemezni, amely jelentése "híd hozza közelebb". Ez a kis 1500 lelket számláló halászfalu valaha egy kis sziget volt, amit az idõk során összekötöttek a szárazfölddel. A szárazföldi kapcsolatot egy kis mozgatható híd valósította meg, majd ezt felváltotta a ma is használatos gát.

A település másik érdekessége, hogy a félsziget közepén található a Szent György plébánia (Sv. Jurje), amely egyben a félsziget legmagasabb pontja a maga 30 méterével. Primošten közkedvelt túristacélpont, a helyiek is elõszeretettel látogatják.  

Kornati Nemzeti Park

A mintegy 140 lakatlan sziget és sziklazátony alkotta Kornati-szigetvilág a tenger és kőszirtek igazi labirintusa, amely magas sziklafalairól és szokatlan domborzati formációkról ismert. A Kornati-szigetekre érkező utast már első pillantásra...

 

Murter

Murter Közép - Dalmáciában található kis sziget, itt található azonos nevű "fővárosa" is. A sziget északnyugati részén helyezkedik el Betina, az északnyugatin pedig Jezera és Tisno. 5000 lakosából kétezren élnek Murter-ben. Tisnonál a szárazföld felől egy hídon közelíthető meg. Legmagasabb pontja 125 m-el található a tengerszint felett. Jellemzően sziklás és aprókavicsos strandok találhatók a szigeten.

Számos kis, háborítatlan strandja, és rejtett öble van Murternek, érdemes felfedezőútra indulni. A legnépszerűbb strand a Slanica, ahol számos strandröplabdás játszik, akik a sekély vízben hódolnak szenvedélyüknek. A lassan mélyülő strand kisgyermekek, és hangulata, és pezsgése miatt fiatalok számára is ideális. A homokos strandon bárok, fagylaltárusok, zuhanyzók is találhatók.

Starigrad

Starigrad Paklenica település egy kis kikötő a Velebiti kanális partján. Az antik Argiyruntum város alapjain épült. A Paklenica park bejárata is itt található. Starigrad településen a hegy és tenger találkozását élhetik meg az ide látogatók, és emiatt kedvelt a fürdőzők és hegymászók körében is. Hosszú kilóméteren nyúló kavicsos strandjai maitt kíváló gyermekes családoknak, míg a Velebit és Paklenica masszív hegyeit rendszeresen látogatják speleologusok és a free- climbing szerelmesei. A hegymászáson és free-climbingon kívül a sport és rekreáció szerelmesei  barlangászhatnak, kajakozhatnak és kenuzhatnak, valamint  a Zrmanje-n raftingozhatnak. Ugyanyígy rendelkezésükre állnak tenisz termek, sport centrumok és különböző rekvizitek vízisportokhoz. Sétállóknak és növény gyűjtőknek gyönyörű sétányok a nemzeti park ívében. Az óvárosban régészeti lelőhelyeket és arhitekton műemlékeket talál, melyek közül a legismertebb a  Petar Hektorović villa. Starigrad Paklenica óvárosában nyáron többszöri alkalommal “Halász esteket” szerveznek, festákat ami szinte minden dalmát településen megrendezésre kerül. Hal és bor mellé, olíva olajat és kenyeret kínálnak, valamint a jó zene mellett garantált a jó hangulat. A hotelekben késő estig tartó, elő zenéses estékkel várják a vendégeket, ahol a környék specialitásait is kipróbálhatják (hal specialitások, bárány, pršut és sajt). Starigrad-ban számos étterem és konoba kínálja a helyi specialitásokat, melyek közül kifejezetten ajánljuk a  „4 Ferala“, „Ante“, „Miramar“ éttermeket és„Bava“ konobát. Akik a modernebb szórakozást kedvelik, Zadar-t, Šibenik-et és Nin-t látogassák meg.

 

 

Hvar sziget

Évi 2715 órás, napi átlag 7,7 órás napsütéses órájával Hvar az Adria legnaposabb szigete. Természeti szépségei mellett történelme is jelentős: itt találhatók a velencei építészet egyik legjobban megmaradt példái, és Horvátország legidősebb, és egész Európa egyik legrégibb települése (Stari Grad). Horvátország egyik legszebb, és legromantikusabb szigetét, Dalmácia királynőjét mindig érdemes felkeresni. Hvar megszámlálhatatlanul sok természeti, és építészeti szépséget, csodás öblöt, és tengerpartot kínál. Szórakozási, és kulturális lehetőséget, és gasztronómiai élményekben sem szűkölködik Hvar, a legnemesebb borok kóstolhatók itt. A fiatalok pedig önfeledten bulizhatnak szigeten.

Trogir

Trogir rendkívül kedvelt a turisták körében, különösen sok magyar látogató érkezik ide. A horvátok különösen kedvelik a magyarokat, hiszen történelmünk során többször voltunk velük közös királyságban, de a XX. század végén mi is jelentosen hozzájárultunk függetlenedésükhöz, amit máig sem felejtettek el. Trogir rendkívül kedvelt kikötohelye a motorcsónak illetve vitorlás tulajdonosoknak, akik színvonalas szolgáltatásokra számíthatnak.

Trogir tökéletes hely a pihenésre, kikapcsolódásra, mediterrán városnézésekre, tengeri és szárazföldi kirándulásokra. A Ciovo szigeten számos újonnan épült apartman várja a turistákat, de akár hangulatos óvárosi szállodába is mehetünk. Trogir egyaránt rendelkezik homokos és kavicsos partszakasszal, a kristálytiszta vízben több méterre is lelátni, tökéletesen alkalmas búvárkodásra, a kijelölt helyeken pedig jet-ski-zést is kipróbálhatjuk.

Vitorlás hajó bérlés, kölcsönzés kapitánnyal Horvátországban

vitorlázás, vitorlástúra, Adria, Horvátország, vitorlás túra, vitorlásút, vitorlázás tengeren, Görögország vitorlázás, Albánia vitorlázás, tengeri vitorlástúra, tengeri vitorlázás, Adrián, kirándulás, nyaralás, vitorlás, Vitorlázás az Adrián, Vitorlásút tengeren, hajóbérlés, vitorlás bérlés, yacht bérlés, adriai vitorlázás, Horvátországban